Curtea Domnească

curtea domneascaCurtea Domnească din Piatra Neamț este un ansamblu de monumente istorice aflat în centrul municipiului Piatra Neamț.
Biserica ridicată între 1497-1498, inițial ca paraclis al fostei Curți Domnești, reprezintă unul din cele mai reușite monumente moldovenești. Are plan dreptunghiular, cu abside laterale bine mascate de rezalituri, fațadele impresionează prin decorația originară în ceramică policromă, iar ancadramentele vădesc influența goticului.

Ansamblul este format din următoarele monumente:

- Biserica domnească "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul"
- Ruine beci, azi muzeu
- Turn clopotniță
- Ruine zid de incintă
- Muzeul Curții Domnești

Muzeul Memorial "Calistrat Hogaș"

muzeul memorial calistrat hogasÎnființat ca o cameră memorială pusă la dispoziția vizitatorilor de către Sidonia Hogaș (fiica scriitorului) în 1939, din 1969 devine muzeu memorial dedicat activității prozatorului. Monument de arhitectură de la circa 1880, clădirea a fost locuința scriitorului Calistrat Hogaș (1848 - 1917) și a familiei sale. A suferit două restaurări: 1967 - 1968 și 1990 - 1994. Prezintă mobilier autentic, obiecte de artă, vestimentație, tapiserii, covoare, carpete, piese de uz personal și de birou, obiecte personale, manuscrise, ediții antume, fotografii originale, documente, cărți, obiecte de cult aparținând familiei, piese ce se constituie în mărturii ale drumețiilor sale prin munții Neamțului: pelerină, pistol. De asemenea pot fi văzute un birou, cărți de vizită și albume originale.

Mai multe despre Muzeul Memorial "Calistrat Hogaș" poți afla aici.